این یک استراتژی است که نه تصادفی است و نه واکنشی، بلکه محاسبهای عامدانه است برای حفظ منافع و امنیت امارات. به باور ناظران، ابوظبی به خوبی از پیچیدگیهای سوریه که ممکن است موازنه قدرتی را که خواهانش است تهدید کند، آگاه است.
امارات متحده عربی با ایجاد تعادل در تعامل محتاطانه و بیمیلی استراتژیک به تعهد، قصد دارد از خود در برابر عدم قطعیتها و هرج و مرج احتمالی محافظت کند؛ زیرا این کشور قرار است با یک سیستم سیاسی جدید سازگار شود. اما دقیقاً چه گزارهای موجب شده تا ابوظبی از رویکرد محتاطانه پیروی کند و چرا ممکن است تحولات سوریه با اهداف بلندمدت این کشور در تضاد باشد؟رویکرد محتاطانه به کودتای دسامبر
این وبگاه در ادامه یادداشت ادعاییاش آورد: هنگامی که اپوزیسیون سوریه در ماه گذشته کنترل دولت را در دست گرفت، کشورهای خلیج فارس به سرعت با رهبری جدید این کشور تعامل برقرار کرده و بیانیههایی در راستای حمایت و به رسمیت شناختن انتخابهای مردم سوریه صادر کردند.
این چرخش کاملاً در تضاد با گرم شدن آرام روابط بسیاری از این کشورها با بشار اسد، رئیس جمهور پیشین، پس از سالها انزوای منطقهای بود. اما از منظر این گروه از بازیگران، انطباق با فروپاشی ناگهانی دولت یک ضرورت بود؛ تلاشی برای تضمین نفوذ در سوریه پس از اسد، جایی که ترکیه و قطر ناگهان دست برتر را پیدا کردند.
ابوظبی به عنوان اولین پایتخت عربی که پس از جنگ سوریه روابط خود را با اسد دوباره برقرار کرد، با خویشتنداری حساب شده به کودتای دسامبر نزدیک شد. امارات متحده عربی در اولین بیانیه رسمی خود پس از سقوط دمشق بر «ضرورت حفاظت از دولت ملی سوریه و نهادهای آن و جلوگیری از هرگونه سقوط به سمت هرج و مرج و بیثباتی» تأکید کرد.
این نگرانی در نشستهای وزیران ریاض درباره سوریه که طی آن عبدالله بن زاید، وزیر امور خارجه امارات از اهمیت حفظ وحدت سوریه و نفی تروریسم و سیاستهای انحصاری صحبت کرد، تکرار شد.
رویکرد محتاطانه اماراتی توسط انور قرقاش، مشاور دیپلماتیک محمد بن زاید، رهبر امارات تکرار شد؛ همانی که آشکارا در مورد خطرات ناشی از جناحهای افراطی که اکنون مسئول سوریه هستند، میگفت. او از گروههایی مانند حیات تحریرالشام (HTS) و نیروی مخالف غالب در دولت جدید به واسطه ارتباطشان با اخوان المسلمین و القاعده به عنوان یک خطر دائمی برای ثبات سوریه یاد کرد.
با این همه، ابوظبی علیرغم ملاحظاتش، درهای گفتگو با رهبری جدید سوریه را به طور کامل نبست. اندکی پس از انتصاب اسعد الشیبانی به عنوان وزیر امور خارجه سوریه، عبدالله بن زاید، وزیر امور خارجه امارات مذاکراتی را با هدف بررسی همکاریهای دوجانبه آغاز کرد.
این گفتوگوها با سفر شیبانی به امارات در اوایل ماه جاری به اوج خود رسید و اولین سفر رسمی وزیر امور خارجه سوریه در دولت جدید - یک هفته پس از اولین سفرش به عنوان دیپلمات به عربستان سعودی - بود. در حالی که این سفر بخشی از تلاشهای سوریه برای تقویت روابط با کشورهای عربی بود، به سرعت به کانون اختلاف نظر تبدیل شد.